Vitamín C - kyselina askorbová

Nejznámější antioxidant, posiluje obranyschopnost organismu, odbourává tvorbu cholesterolu.Chrání před viry.To vše dokáže vitamín C.

Je nejznámější a nejrozšířenější ze všech vitaminů a zároveň i nejhojněji používaný potravinový doplněk. Skutečný rozsah jeho příznivých účinků však může překvapit i ty, kteří dobře znají jeho všestranné použití.

Vitamin C působí jako antioxidant (neutralizuje volné radikály), které nenapravitelně poškozují naše buňky a urychlují tak proces stárnutí. Podílí se na tvorbě mezibuněčné hmoty, účastní se tvorby imunoglobulinů, má vliv na aktivitu leukocytů a fagocytů (bílé krvinky), což znamená že vitamín C posiluje obranyschopnost celého organismu. Je nezbytný pro správnou stavbu kostí, cév, svalů, šlach a kůže, je nutný při hojení ran, ovlivňuje tvorbu hormonů v nadledvinách a hypofýze. Podílí se také na odbourávání cholesterolu v játrech, čímž předchází ateroskleróze (ukládání cholesterolu a tuků do stěny cév s jejich následným kornatěním a ucpáváním). Dále chrání proti některým virovým chorobám a je důležitý v prevenci některých nádorů. V neposlední řadě usnadňuje vstřebávání železa a naopak váže těžké kovy, například olovo.

Jak chrání vitamin C kůži?

Je nezbytný pro tvorbu kolagenu – silné pojivové tkáně, která v podstatě drží naše tělo pohromadě. Bez kolagenu bychom se doslova “rozpadli”, protože tato bílkovina zajišťuje soudržnost kostry, napojení svalů na kosti a správné uložení vnitřních orgánů. Stejně důležitý je pro pevnost kůže.

Další příznivé účinky

Pomáhá v prevenci katarakty(šedého zákalu), chrání proti srdečnímu onemocnění, pomáhá při léčbě astmatu, udržuje zdravé dásně, urychluje hojení ran.

Co způsobuje nedostatek vitamínu C?

V našich zeměpisných šířkách lidé trpívají hlavně částečným nedostatkem tohoto vitamínu. Kritický pro vznik viditelných obtíží je příjem nižší než 10 mg denně. Nedostatek vitamínu C se projevuje únavou, podrážděností a sklonem k infekcím. Může nastat krvácení z dásní, při hlubším nedostatku vitamínu C pak krevní výrony, chudokrevnost, bolesti při krvácení do podkoží, svalů a kloubů.

Hlavní zdroje vitamínu C

Vitamin C se vyskytuje zejména v ovoci a zelenině. Hlavními zdroji jsou citrusové plody, černý rybíz, brusinky, paprika, jahody, rajčata, brokolice, brambory, zelí a květák. Podle možností by měly být konzumovány v syrovém stavu, protože jen tak zůstane vysoký obsah vitamínů zachován.

Zajímavosti o vitamínu C

Vitamín C se (tak, jako ostatní vitamíny rozpustné ve vodě) při nadbytku vylučuje močí a musí se průběžně doplňovat. Jeho zásoba v organismu vydrží přibližně 2-6 týdnů.

Kosmetika, Solárium, Masáže

Veronika Beinhauerová (provozovatel)

IČ: 661 69 542 kontakt: 606 521 110

Sídlo: Kajlovec 2, Hradec nad Moravicí, 747 41

Provozovna: Čapkova 10 ,Opava

objednávky :

Mob.: 724 190 924

on-line rezervace:salonviolka.snippet.myfox.cz

E-mail: violka.kosmetik@seznam.cz

Kadeřnictví

Dalibor Beinhauer (provozovatel)

IČ: 755 66 095

Sídlo: Kajlovec 2, Hradec nad Moravicí, 747 41

Provozovna: Čapkova 10 ,Opava

Martina (kadeřník)

objednávky:

on-line rezervace:salonviolka.snippet.myfox.cz

Mob.: 724 190 924

Pedikura, Manikura

Bronislava Braunšová (provozovatel)

objednávky:

Mob.: 721 785 369

IČ: 733 08 773

Provozovna: Čapkova 10, Opava