Med jako lék
Med je hodnotná přírodní potravina vytvořená společenstvím včel ze sesbíraných sladkých šťáv květin (nektaru) či stromů (medovice). Tyto sladké šťávy včely přetvářejí, kombinují a obohacují svými specifickými látkami, ukládají a nechávají zrát v plástech. Med slouží včelám po celé zimní období jako potrava.
Včelí med obsahuje převážně monosacharidy (glukózu neboli cukr hroznový a fruktózu neboli cukr ovocný), v různém množství a poměru podle zdrojů včelí pastvy. Těchto jednoduchých cukrů organizmus člověka téměř bezpracně a bez enzymatické zátěže využívá.
Druhy včelích medů
Rozlišujeme dva druhy medu: Květový (nektarový) a medovicový (zpravidla tmavší, což způsobují rostlinná barviva v míze dřevin). Název „med smíšený“ je již věcí historie (obsahoval podíl jak květových, tak medovicových medů). Název med lesní je zavádějící, protože včely v lese nosí většinou nektar květový.
Květový med je přírodní koncentrát nektarů z květin rostlin. Obsahuje pylová zrna různých rostlin, které obohacují med o významné přírodní látky s povzbuzujícími účinky - rostlinné hormony, éterické oleje, aromatické látky apod.
Med medovicový v porovnání s květovými medy obsahují více fruktózy a dextrinů, ale hlavně větší množství minerálních látek a stopových prvků.
Mateří kašička
Mateří kašička je přírodním včelím produktem. Tuto látku produkují hltanové žlázy včel dělnic. Směsí krmí všechny včelí larvy (larvy dělnic jsou touto šťávou krmeny pouze do třetího dne, a proto se pohlavně nevyvinou) a později výhradně svou včelí matku (odtud název mateří kašička - včelí matka ji dostává během larválního vývoje a také po vylíhnutí). Včelí matka se dožívá až 6-ti let a vyniká obrovskou plodností. Tyto neobyčejné vlastnosti včelích matek jsou přisuzovány právě působení mateří kašičky. Mateří kašička obsahuje hlavně spektrum vitamínů skupiny B, H, kyselinu listovou, cholin, fosfolipidy, adenosin, volné aminokyseliny a bílkoviny.
Propolis – včelí tmel
Propolis je látka, která je včelami vytvářena téměř výlučně vně úlu z pryskyřic stromů
a keřů. Včely jej hromadí na svých končetinách ve formě košíčků a vnáší do úlu. Používají jej jako stavební materiál na tmelení otvorů a dezinfekci prostor. Jeho význam nacházíme
v medicíně, hlavně v lidovém léčitelství pro jeho baktericidní a protivirový účinek. Taktéž má významnou úlohu v kosmetice, přídává se do pleťových krémů, mastí a masek. Pozor, v některých případech může vyvolat alergie.
Upozornění
Med nesmí být zahřátý na teplotu vyšší než 46°C, jinak ztrácí většinu vitamínů a enzymů, takový med je již nestravitelný a pro naše tělo bezcenný.