Jak se bránit vzniku oparu

Existují tři hlavní formy virové nákazy, které se projevují tvorbou oparu. Virus Herpes simplex typu 1 způsobuje dobře známé opary na rtech, ale může se objevit i jinde na kůži. Herpes simplex typu 2 způsobuje opary na genitáliích. Herpes zoster způsobuje plané neštovice, často přežívá v lidském těle a později vyvolává pásový opar.

Všechny typy oparu jsou při propuknutí infekce nakažlivé, ale virus jednoho typu většinou netvoří opary jiného typu. Virus, který je původcem nákazy zůstává v člověku po celý život a je obvykle latentní, tedy nezpůsobuje žádné příznaky onemocnění. Jeho reaktivace je možná několika způsoby, k nimž patří horečka, opalování na slunci – často na horách při lyžování – a vůbec jakýkoliv stres, únava a vyčerpání či nachlazení.

Takovéto “probuzení” viru, který přežívá v nervové tkáni, se projeví jako opar – tedy skupinkou puchýřků s čirým obsahem, který se po několika dnech zkalí, puchýřky praskají a sekret zasychá v podobě lpících stroupků. Po jejich odloučení se opar bez jizvy zahojí. Při nesprávném ošetřování se může druhotně infikovat bakteriemi, vznikne bolestivý vřídek a hojení je pak delší.

S léčbou začněte co nejdříve. Jakmile pocítíte svědění a palčivost na rtu, nejlépe pomůže některá z volně prodejných mastí, která obsahuje virostatikum. Pokud se již vytvoří puchýřky, jsou tyto léky méně účinné a projevy je lépe vysušovat a chránit před bakteriální infekcí. Sušení lze provést antiseptickým roztokem nebo pastou. Pozor, nejedná se o zubní pastu, ale pastu s ichtamolem, endiaronem nebo s některým jiným antiseptikem. Protože však většinou tyto prostředky doma běžně člověk nemá, poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem.

Rostlinné a jiné léky

Poťukejte postižené místo tamponem s trochou studeného měsíčkového čaje, vychlazenou černou kávou nebo alkoholem. Můžete také použít kapku tea tree oleje, ten má antiseptické účinky. Příznivě působí i kostka ledu přiložená na počínající opar. Zkuste nanést na opar olej z tobolky, která obsahuje vitamin E nebo zinkovou mast. Také je dobré zvýšit přísun vitamínu B 12. Další možností léčení oparu je návštěva kosmetického salonu, ve kterém mají k dispozici laser. Kosmetický laser vám zaručeně pomůže k rychlejšímu průběhu léčby. Na mokvavý opar velice dobře působí nízkofrekvenční laser.

Puchýře oparu obsahují aktivní virus a jejich obsah je vysoce infekční. Musíte si dávat pozor, abyste infekci nepřenesli na další osoby. Snažte se oparu nedotýkat, dotknete-li se ho, ihned si umyjte ruce. Hlavně si nesahejte do očí, infekce může být pro ně nebezpečná.

V případě kdy se vám opar nehojí do týdne nebo má opar těžký průběh, vždy vyhledejte lékaře.

Kosmetika, Solárium, Masáže

Veronika Beinhauerová (provozovatel)

IČ: 661 69 542 kontakt: 606 521 110

Sídlo: Kajlovec 2, Hradec nad Moravicí, 747 41

Provozovna: Čapkova 10 ,Opava

objednávky :

Mob.: 724 190 924

on-line rezervace:salonviolka.snippet.myfox.cz

E-mail: violka.kosmetik@seznam.cz

Kadeřnictví

Dalibor Beinhauer (provozovatel)

IČ: 755 66 095

Sídlo: Kajlovec 2, Hradec nad Moravicí, 747 41

Provozovna: Čapkova 10 ,Opava

Martina (kadeřník)

objednávky:

on-line rezervace:salonviolka.snippet.myfox.cz

Mob.: 724 190 924

Pedikura, Manikura

Bronislava Braunšová (provozovatel)

objednávky:

Mob.: 721 785 369

IČ: 733 08 773

Provozovna: Čapkova 10, Opava